Alastaro 19-20.5.2012

Legends-kauden avaus ajettiin jälleen Alastaron Moottoriradalla Loimaalla. Ennen kisaa oli takana muutama hyvin sujunut testipäivä.

Aika-ajo oli perinteiseen tapaan erittäin tasainen ja jäätyäni paalupaikasta vaivaiset 0,15 sekuntia, oli tuloksena viides ruutu.

Ensimmäinen kisalähtö lähti hyvin käyntiin ja pian olin jo toisella sijalla. Kärjessä ajoi Mankosen Marko, jonka onnistuin ohttamaan muutamaan kertaan, mutta kummallakin kerralla Mankonen oonnistui kuittamaan kärkipaikan takaisin jo seuraavassa mutkassa. Viimeisellä kierroksella jouduin puolustamaan toista sijaani tiukasti takana tullutta Ossi Kumpulaa vastaan siinä menestyksekkäästi onnistuen. Avauslähdöstä siis kakkossija.

Toiseen lähtöön lähdin kolmannesta ruudusta ja onnistuin ensimmäisten mutkien aikana nousemaan Mankosen perään toiseksi. Mankosesta olisin päässyt takasuoralla ohikin, mutta ajattelin, että jos ajaisimme rauhassa ilman ohituksia, pääsisimme muusta porukasta eroon. Se taktiikka ei kuitenkaan toiminut, vaan seuraavalla kierroksella putosin neljänneksi. Taistellessani takaisin toiselle sijalle, oli Mankonen ehtinyt saamaan jo hieman rakoa, eikä kiinniajaminen enää onnistunut. Kumpulan kanssa oli taas tiukka kisa toisesta sijasta, joka päättyi jälleen edukseni.

 

Jurva 30.6-1.7.2012

Jurvassa pärähti kesä-heinäkuun taitteessa. Jätimme treenamisen kokonaan muille ja saavuimme suoraan aika-ajoon. Aika-ajon aluksi oli hieman vaikeuksia, mutta lopuksi onneksi sain hyvän imuavun pitkille suorille ja sain nostettua sijoitukseni neljänneksi.

Kisassa nousin ensimmäisessä mutkassa toiseksi ja kohtapuoleen olinkin jo kärjessä. Jurvan pitkällä suoralla pääsee käytännössä aina imusta ohitse ja tälläkin kertaa paikat vauhtuivat jokaisella kierroksella. Välillä mentiin kolmekin rinnan. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä olin Mankosen takana toisena ja Marko peitti tiukasti takasuoralla sisälinjan. Ei auttanut kuin koittaa ohitse ulkokautta ja jarrutukseen mentäessä olin puoli auton mittaa edellä. Se riitti ja pääsin keulaan. Loppukierros sitten tiukasti sisälinjaa pitkin ja kauden avausvoitto oli tosiasia!!

Toiseen lähtöön lähdin ruudusta kuusi, mutta jo muutaman kierroksen jälkeen olin jälleen kärjessä. Legendsillä on varsin helppo ohittaa auton ja kuskin toimiessa... Kisan puolen välin paikkeilla olin kärjessä takasuoralle lähdettäessä ja Mankonen työntyi suoralla rinnalleni. Jarrutukseen mentäessä Jesse Kari hyökkäsi vielä meidän molempien ohi ajautuen kuitenkin aavistuksen pitkäksi. Mankonen pääsi Karin rinnalle ja minä sain vielä paremman linjan päästen heidän molempien rinnalle ja seuraavaan mutkaan nähden sisäpuolelle. Riemua ei kestänyt kuitenkaan kuin sekunnin osia, kun yhtäkkiä takapyörässäni kolahti ja pyörähdin päin rengaskasaa. Onneksi sain pidettyä auton perän kohti rengaskasaa ennen törmäystä, jolloin kuskin ja auton vauriot jäisivät pienimmiksi. Rengaskasaan törmäyksen jälkeen Karin auto osui omaan etukulmaani ja auto näytti lohduttomalta raadolta. Itse selvisin täräyksestä ilman kolhuja, mutta aluksi näytti, että autosta ei enää kalua saisi.

Jurvan raato.

Onneksi asia ei ollut näin murheelinen, vaan autoa hieman purettuamme, paljastui, että vauriot olivat pääosin kosmeettisia. Veli-Matille hieman lasikuituhommia, maalia päälle ja auto olisi taas iskussa Seinäjoen kisassa kuun lopussa!!

 

Seinäjoki 28-29.7.2012

Jurvan kolarin jäljiltä auto oli jälleen iskussa ja valmiina Seinäjoen katuradan betoniränneihin.

Aamuharjoitus sujui mukavasti ja tuloksena oli nopein aika. Aika-ajo eteni samaan malliin ja tiedossa oli paalupaikka ensimmäiseen kisalähtöön.

Startti onnistui hyvin ja pääsin kärjessä ensimmäiseen mutkaan. Ensimmäisen kierroksen kolmannessa mutkassa sitten Kumpulan Ossi tuikkasi siäkautta ohitse, mutta hieman turhan innokkaasti ajautuen mutkan ulostulossa leveäksi ja pääsin helposti takaisin kärkeen. Kärjessä sain ajella kuitenkin vain kierroksen verran, kun pääsuoralla Mankosen Marko livahti jarrutuksessa ohi.

Mankosen perässä teki tiukkaa roikkua. Viimeisen kierroksen viimeisessä mutkassa Marko jätti hieman liian ison raon sisäkurvin puolelle ja pääsin ajamaan ohitse. Mankonen sai kuitenkin paremman vauhdin loppusuoralle tullen rinnalleni. Maaliviivalla eroa oli vaivaiset muutama sadasosasekunti. Varikolle ajaessani en tiennyt olinko voittanut vai tullut toiseksi, mutta mekaanikkoryhmän ilmeet paljastivat, että voitto oli tullut!!

Seinäjoki 2012

Voittajana hymyilyttää...

Toisessa lähdössä sain pitää kärkipaikkaa aina kisan loppupuolelle asti, kunnes Mankonen yritti ohitusta ja osuimme yhteen. Tämän seurauksena jäin nokka kohti hiekkavallia. Pakkia kun ei Legendsissä ole, niin ihan heti en päässyt jatkamaan matkaa. Hiekkavallia vasten piti ryntäyttää auto muutamaan kertaan siten, että se valui vallilta tarpeellisen matkan taaksepäin mahdollistaen jälleen eteenpäin ajamisen. Tässä hässäkässä paloi sen verran aika, että loppusijoitukseni putosi kymmenen huonommalle puolelle.

Seinäjoen monituhatpäisen yleisön keskellä ajetaan aina kolme kisalähtöä. Viimeiseenkin lähtöön pääsin lähtemään hyvän kierrosajan turvin paalupaikalta. Kisan puoleen väliin mennessä sain jo tehtyä hyvän raon takanatuleviin, kunnes kytkin alkoi luistamaan. Edellisen lähdön hiekkavallia vasten ryntäyttely oli vaurioittanut kytkintä sen verran, että se ei kunnolla enää toiminut. Kierros meni hämmästellessä mikä on vikana ja putosin sijalle kolme. Sitten totesin että ajetaan kaasu pohjassa niin kauan kuin auto liikkuu.

Kytkimen luistaminen vaikutti siten, että aina mutkista ulostullessa ei auto kiihtynyt normaalisti, mutta kun kierroksia tuli koneeseen tarpeeksi, alkoi kytkin jälleen ottaa kiinni. Onnistuin nousemaan uudelleen kärkeen ja pitämään paikkani ruutulipulle asti. Todellinen taisteluvoitto!!

 

Kemora 11-12.8.2012

Kemoraan menimme jälleen suoraan aika-ajoon, mutta se ei tulokseen ainakaan heikentävästi vaikuttanut. Paalupaikkahan siitä irtosi!

Kisassa Kemoran pitkällä takasuoralla paikat kärjessä vaihtuivat tiiviisti. Välillä olin kärjessä, välillä neljäntenä. Viimeiselle kierrokselle lähdin kolmantena, mutta suoralla ei vauhti ihan riittänyt ohitukseen. Paluusuoran jälkeen kahden edessä olleen auton nahistellessa pääsin tekemään klassiset ja kuittaamaan molempien ohi ja voittoon.

Toisessakaan kisassa ei auto oikein kulkenut suoralla ja moottori tuntui savuttavan poikkeuksellisen runsaasti. Lopputuloksena oli kolmas sija.

Kolmanteen lähtöön vaihdoimme moottorin, mutta se ei tuloskuntoa parantanut vaan tiukan taistelun jälkeen ruutulippu heilahti minulle neljännen sijan merkiksi.

 

Ahvenisto 8-9.9.2012

Ennen Ahveniston kisaa saimme kuulla huonoja uutisia. Kemoran kisan jälkeen halusimme avata siihen asti kautta käytetyn moottorin ja tutkia miksi se ei oikein kulkenut ja mistä runsas savutus johtui. Niinpä katsastaja saapui tarkastamaan moottorin säännönmukaisuuden. Moottorithan sinetöidään kauden aikana ja jos sinetin haluaa aukaista, pitää asiasta ilmoittaa katsastajalle ja hän saapuu tarkastamaan haluamansa asiat moottorista.

Moottorista löytyi sellainen pakonokka-akseli, jota käytetään uudemmissa ruiskumoottoreissa. Tämä on säännöissä kielletty, vaikka siitä ei mitään hyötyä suorituskykyyn olekaan. Kyseinen nokka-akseli oli mennyt moottoriin moottoreitamme huoltavan henkilön inhimillisen virheen seurauksena. Tästä seurasi se, että kaikki alkukauden kilpailujen tuloksemme mitätöitiin ja mestaruustaistelulle sai heittää hyvästit. Harmin paikka.

No, Ahvenistolla ajettiin kuitenkin ja vaiherikkaan aika-ajon jälkeen lähtöruutu ensimmäiseen lähtöön oli seitsemäs. Aika-ajo ajettiin kahdessa ryhmässä ja ennakkoon heikompi ryhmä pääsi ajamaan vähemmän kostealla radalla oman aika-ajonsa ja siitä ryhmästä viisi kuskia ehti edelleni.

Kisan lähdössä jouduin starttaamaan radan kosteammalta puolen ja putosin yhden sijan. Se ei tahtia hirveästi haitannut ja ensimmäisen kierroksen päätteeksi olin ohittanut jo viisi autoa. Toisen kierroksen puolessa välin nousin sitten jo kärkeen ja pakenin muilta ylivoimaiseen voittoon.

Toiseen lähtöön lähdin ruudusta kaksi ja kolmannessa mutkassa pääsin nousemaan kärkeen. Kärkipaikasta en joutunut luopumaan, vaikka Jesse Kari ajoikin melkein takapuskurissani koko kisan ajan. Lopputuloksena kauden viimeisestä lähdöstämme siis upea voitto!

Harmi, että kausi meni pilalle inhimillisen virheen aiheuttaman sääntörikkeen vuoksi. Ilman sitä olisi mestaruus ollut käytännössä varma homma. Mutta näin tällä kertaa!!

Kiitoksia vielä kaikille kauden mittaan vauhdissa mukana olleille tahoille!!!

 


Yhteystiedot

 

Sami Erkkilä
Knaapilankuja 8
04330 Lahela

Finland

 

+358 40 59 65 879 
sami@erkkila.eu

 

JPL-Tekniikka

 


ThyssenKrupp

Suomen-Stahl

Telinemestari

ManseHydro

Autoliitto

AWA

Racing Service Jaatinen

legendscars.fi

SnookCam App icon
SnookCam